neasmyrni365.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο από το Αϊβαλί

Κοινοποίηση

Τη Λέσβο επισκέφτηκε παρέα τουριστών με τα ποδήλατά τους, από το Αϊβαλί την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας εκκίνηση στον Ποδηλατικό Τουρισμό του 2024 και κυρίως στο χειμερινό!

Οι ποδηλατικές εξορμήσεις ξεκίνησαν πριν 12 χρόνια, από την ομάδα Ikiteker Bikegrup, από την Κωνσταντινούπολη και αρχηγό τότε, τον Σολμάζ Σαφάκ, ο οποίος σε σχετικά δημοσιεύματα περιέγραφε με τα καλύτερα λόγια το νησί, κατέγραφε έναν ύμνο για τη Λέσβο, τις ομορφιές της, τις παραλίες, το πράσινο, τον καιρό, τους ανθρώπους…
Από τότε πολλοί ήταν αυτοί που διέσχισαν το Αιγαίο για να ποδηλατίσουν στη Λέσβο. Άλλες φορές άγνωστοι, άλλες φορές με συστάσεις από τους “προηγούμενους”. Κάθε χρόνο συναντάμε αναρίθμητα γκρουπ ανθρώπων με ποδήλατα που αρχικά έρχονταν από Κωνσταντινούπολη, μετά και από Αϊβαλί και τώρα τελευταία και από Σμύρνη. Πέρυσι αναφερόμενοι στον Ποδηλατικό Τουρισμό στη Λέσβο είχε επισκεφθεί τη Λέσβο μεγάλο γκρουπ από τη Σμύρνη.

Στα απέναντι παράλια της Τουρκίας, στο Αϊβαλί μια πόλη των 70.000 κατοίκων, η ποδηλασία είναι πολύ ανεπτυγμένη και το πιο γνωστό στην Ελλάδα ποδηλατικό γκρουπ είναι τοAyvelo – Ayvalık Bisikletlileri.

Δεύτερη μεγάλη κοιτίδα ανθρώπων που επισκέπτονται το νησί για ποδηλασία είναι η Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την κουλτούρα της ποδηλασίας σε όλες τις εκδοχές της. Εκεί το μεγαλύτερο ποδηλατικό γκρουπ με επαφές με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου για πάνω από 12 χρόνια είναι το Ikiteker Bikegrup. Η 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας η Σμύρνη, με πολλά ποδηλατικά γκρουπ που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με πιο γνωστό το MUGLA MTB σε μια πόλη 4,7 εκατομμυρίων, που αγαπά κι αγκαλιάζει κάθε μέρα το ποδήλατο όλο και περισσότερο. Τέλος, το Μπαλίκεσίρ, από το οποίο προέρχονται πολλοί αθλητές ποδηλασίας, με το NDuro-TR, με τις αγωνιστικές Enduro MTB δραστηριότητες και συμμετοχές, στο ανατολικό Αιγαίο.
Φέτος, η χρονιά ξεκινά με χειμερινές διακοπές από το γκρουπ Ayvelo – Ayvalık Bisikletlileri στη Λέσβο. Το γκρουπ περιλάμβανε 8 ποδηλάτες, που επόμενο προορισμό έχουν 6 ακόμα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 8 νέοι πρεσβευτές της Λεσβιακής/Ελληνικής ομορφιάς και των εικόνων, που θα ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα των εκδρομέων και θα αποτελέσουν νέο πόλο έλξης, που απ’ ότι δείχνουν τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο!

Ο Μουράτ, ο Χαλούκ και η παρέα τους, όλοι με ποδήλατα πόλης, trekking, σπαστά, ηλεκτρικά… αποτελούμενη από 5 γυναίκες και 3 άνδρες, φόρτωσαν τα ποδήλατα στο Φέρρυ μπόουτ από Αϊβαλί και έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Σε επαφές που είχαν με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, ενημερώθηκαν για τις προτεινόμενες διαδρομές, τους χρόνους, τις ανηφόρες, την κίνηση… (στοιχεία σημαντικά για τον οδηγό ποδηλάτου στο δρόμο) και ξεκίνησαν τις εξορμήσεις τους στη Λεσβιακή φύση. Επισκέφτηκαν μικρά γραφικά χωριά, σταμάτησαν σε παραδοσιακά καφενεδάκια, ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο από πολλά χωριά του νησιού, φωτογραφήθηκαν σε σημεία με ομορφιές της Λέσβου, έφαγαν σε μικρά τοπικά εστιατόρια, μαγεύτηκαν από τις τοποθεσίες που βρήκαν στο δρόμο τους, και με τις αποσκευές γεμάτες όμορφες αναμνήσεις και σχέδια για το που θα πάνε την επόμενη φορά, επέστρεψαν το Σάββατο στο ΑΪβαλί.

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου αναφέρει ότι “στην ερώτησή μας ποιο θα είναι το επόμενο νησί μετά τη Λέσβο που προγραμματίζουν την εκδρομή τους, είπαν “και πάλι η Λέσβος”. Είναι τόσα πολλά τα πανέμορφα μέρη του νησιού που θέλει κάθε τουρίστας να επισκεφτεί, και τόσο μεγάλη η Λέσβος, που όταν τα κάνεις και με ποδήλατο τα απολαμβάνεις μεν περισσότερο, αλλά με μικρότερη ταχύτητα βλέπεις λιγότερα. Οπότε μένει πάντα η αίσθηση του ανεκπλήρωτου και της επιθυμίας για μια δεύτερη ίσως και τρίτη…κλπ φορά.

Θα ακολουθήσουν πολλές επισκέψεις στη Λέσβο που είναι ο πιο κοντινός, ο πιο “εύκολος” προορισμός, ο προορισμός που υπάρχει ανεπτυγμένη η ποδηλασία και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλύτερα από τους ντόπιους. Υπάρχουν οι υποδομές, ένας δυνατός σύλλογος, ενημερωμένος με θέληση να προσφέρει και σε συνδυασμό με το τουριστικό τμήμα της οργάνωσης να προσφέρει απλόχερα πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τον τουρίστα με ποδήλατο, όπως αξιοθέατα, ανηφόρες, τουριστικούς προορισμούς, κατεύθυνση αέρα, αποφυγή ενός επικίνδυνου δρόμου με πολύ κίνηση, αυτοκίνητα με πολύ μεγάλες ταχύτητες, θέματα που μόνο η αγάπη μας για τον τουρισμό του νησιού και το ποδήλατο μαζί (“παντρεμένα”) μπορούν να απογειώσουν την παροχή υπηρεσιών στον τουρίστα με ποδήλατο”.

O Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου σε επαφές και με το Δήμο Μυτιλήνης ετοιμάζει τις προδιαγραφές όπως και τι ακριβώς χρειάζεται για να εντάξει τη Λέσβο στον κατάλογο των Bike Friendly προορισμών. Παρέχει την ενημέρωση σε τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού για το πως θα γίνουν Bike Friendly προορισμοί αλλά και ολοκληρώνει τη σειρά εργασιών που θα μας εντάξει ποδηλατικά στο Euro Velo. “Να μπούμε δηλαδή, ποδηλατικά στον χάρτη Ποδηλατικών διαδρομών, με αποδέκτες κάθε ποδηλατικό τουρίστα, που σκέφτεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και γιατί όχι μέσω της Λέσβου να περάσει στα απέναντι παράλια, ή και αντίστροφα. Οι προοπτικές που ανοίγονται για τον ποδηλατικό τουρισμό είναι απεριόριστες και πρέπει το νησί να αντιδράσει άμεσα, γρήγορα και χωρίς αναβολές, μια και η γνώμη της αγοράς θα διαμορφωθεί καλά ή κακά από τις πρώτες επισκέψεις” τονίζουν.

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αθανασίου: Καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Έωλα τα επιχειρήματα»

Νεα ειρηνευτική σύνοδο τον Νοέμβριο βλέπει ο Ζελένσκι – «Πρέπει να συμμετάσχει και η Ρωσία»

How studying abroad could save you £50,000

admin