neasmyrni365.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος – 563 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2022

Κοινοποίηση

«ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του πολυδιαφημιζόμενου από την κυβέρνηση Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αγρότες μας βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, οι Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2023 ανέρχονται σε 939 εκατ. ευρώ, δηλαδή 563 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2022. Και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας».

«Αλήθεια έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: 75 εκατ. ευρώ από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6 εκατ. ευρώ από τους Νέους Γεωργούς, 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεμητική ενίσχυση. Ενώ παραμένουν στο “συρτάρι” του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 245 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήματα. Τι περιμένουν; Το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά. Δεν υπάρχει δικαιολογία! Και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ με ακριβώς ίδιες κατηγορίες άμεσων ενισχύσεων, αλλά τα χρήματα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες».

«Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στη συρρίκνωση των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων για το 2023.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσαν διαχειριστική κρίση, εγείροντας ζητήματα λειτουργίας του. Με την έμπρακτη αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του από τον αρμόδιο για την εποπτεία του υπουργό, κ. Αυγενάκη, ο οργανισμός ζει ημέρες απαξίωσης» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τονίζει: «Είναι ξεκάθαρο, υπάρχει πολιτική ευθύνη». «Η πληρωμή του προηγούμενου έτους είχε αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, που με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις έχει καταστεί δυσλειτουργικό. Το ΟΣΔΕ, από ένα ψηφιακό εργαλείο αποτύπωσης των αγροτεμαχίων με διαφάνεια για το σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής έχει μετατραπεί στον κύριο ρυθμιστή χάραξης της αγροτικής πολιτικής» σημειώνει, ακόμα, η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει: «Για λόγους διαφάνειας αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τα οικολογικά σχήματα, τις εκτάσεις που καλύπτουν και τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί σε αυτά. Αναμένουμε ξεκάθαρη απάντηση για την διαμόρφωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αναμένουμε απαντήσεις για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων και πόρων. Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών αμέσων ενισχύσεων 2023. Ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μεταξύ άλλων και τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μας η ΚΑΠ παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικής χώρου. Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, τήρηση των σύννομων διαδικασιών και να είναι κατανοητή από όλους».

ΠΗΓΗ: ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανοιχτή συζήτηση για την προστασία των εφήβων και το θεσμό της αναδοχής

Ζ. Κωνσταντοπούλου στο ΕΡΤNews: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ