neasmyrni365.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Χρονικές Αποστάσεις και η Εμπορική Αξιοποίηση των Disney Franchise: Μια Ματιά στα Σίκουελ και τις Στρατηγικές τους

Κοινοποίηση

Αναμονή και Επιστροφή: Οι Σημαντικότερες Συνέχειες της Disney

Η Disney, αναμφισβήτητη ηγέτιδα στον τομέα του animation, έχει προσφέρει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες όλων των εποχών. Ωστόσο, η αναβίωση αυτών των ιστοριών δεκαετίες αργότερα, είτε μέσω κινηματογραφικών σικουέλ είτε παραγωγών που κυκλοφορούν απευθείας σε βίντεο, είναι μια συνήθης τακτική. Οι χρονικές αποστάσεις ανάμεσα σε αυτές τις συνέχειες ποικίλλουν, με ορισμένες περιπτώσεις να σπάνε ρεκόρ αναμονής.

Η Μακρύτερη Αναμονή: Το «Bambi» και η Συνέχειά του

Η μεγαλύτερη αναμονή για σίκουελ ταινίας της Disney ανήκει στο «Bambi», του οποίου το σίκουελ «Bambi II» κυκλοφόρησε το 2006, 63 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική του προβολή το 1942. Αν και η συνέχεια αυτή κυκλοφόρησε απευθείας για βίντεο, παραμένει επίσημη συνέχεια και προσφέρει μια ευκαιρία στους θεατές να ανακαλύψουν την ιστορία του αγαπημένου ελαφιού από μια νέα οπτική.

Περίπλοκες Ιστορίες με Χρόνια Ανάμεσα

Ανάλογα είναι και τα παραδείγματα του «Fantasia», όπου 59 χρόνια πέρασαν πριν τη δημιουργία του «Fantasia 2000», μια ταινία που προσέφερε μια πιο κινηματογραφική προσέγγιση, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο σε φεστιβαλικά κοινά. Παράλληλα, η «Mary Poppins» χρειάστηκε 54 χρόνια για να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη με τη συνέχεια της το 2018, «Mary Poppins Returns». Επίσης, το «Peter Pan» του 1953 απέκτησε τη συνέχεια του, «Return to Neverland», το 2002, μετά από 49 χρόνια.

Άλλες αξιόλογες περιπτώσεις περιλαμβάνουν την «Cinderella» (1950), με το «Cinderella II» να κυκλοφορεί απευθείας σε βίντεο το 2002, και την «Lady and the Tramp» (1955), της οποίας η συνέχεια βγήκε επίσης σε οικιακή κυκλοφορία το 2001. Αυτές οι παραγωγές, παρά το γεγονός ότι δεν προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες, διατήρησαν την προσοχή του κοινού και απέδειξαν την ανθεκτικότητα των κλασικών ιστοριών της Disney.

Τα Διαμάντια του Disney Animation και η Εκμετάλλευσή τους

Από τις κλασσικές ταινίες όπως «The Lion King» (Ο Βασιλιάς των Λιονταριών), «Aladdin» (Αλαντίν) και «Beauty and the Beast» (Η Πεντάμορφη και το Τέρας), οι συνέχειες και τα spin-offs έχουν γίνει σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του στούντιο. Αυτές οι σειρές και οι προεξόφλησες εμφανίστηκαν κυρίως ως direct-to-video παραγωγές τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000, στοχεύοντας στη διατήρηση του εμπορικού ενδιαφέροντος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αρχική επιτυχία.

Η Στρατηγική του Franchise Milking

Όταν τα κλασικά δεν «ξεκουράζονται» ποτέ, παρουσιάζονται προκλήσεις. Η Disney γίνεται ολοένα και πιο ικανή στην διαχείριση της πολιτισμικής της κληρονομιάς, ωστόσο παρατηρείται και εκμετάλλευσή της με διάφορους τρόπους. Από sequels και prequels μέχρι remakes, σειρές και spin-offs, η επαναφορά κλασικών τίτλων γίνεται με συστηματικό και στρατηγικό τρόπο.

Το φαινόμενο του franchise milking – δηλαδή η εμπορική αξιοποίηση μιας επιτυχίας συνεχώς – έχει γίνει χαρακτηριστικό της ταυτότητας του στούντιο. Ακόμη και κλασικοί τίτλοι όπως το «Snow White» (Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι) φαίνεται να επαναξιολογούνται και να αναμένονται συνεχίσματα, αν και ένα κυριολεκτικό «Snow White 2» παραμένει αμφίβολο. Μέχρι τότε, όλα δείχνουν ότι η Disney θα συνεχίσει να επιστρέφει στα αγαπημένα της παραμύθια, κάθε φορά με νέα προοπτική, γεγονός που ενθουσιάζει και προβληματίζει τους φίλους των κλασικών παραμυθιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Eξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων: Άρπαζαν με την απειλή μαχαιριών αλυσίδες από πεζούς σε Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα

praktiki 3

ΔΥΠΑ: Επαγγελματική Εκπαίδευση – Ο Δρόμος προς ένα Σταθερό και Υποσχόμενο Μέλλον για τους Νέους

user 3

Βέτο ΗΠΑ σε Ψήφισμα του ΟΗΕ για Εκεχειρία: Σε Κρίσιμο Σημείο η Ανθρωπιστική Κατάσταση στη Γάζα

user 3